Nå kan du få hjelp om du kjører på småvilt på Vestvågøy

RYKKER UT: Per-Arne Karlsen er leder av Vestvågøy Jeger- og Fiskerforening. Foreningen har startet vakttelefon for påkjørt småvilt.

RYKKER UT: Per-Arne Karlsen er leder av Vestvågøy Jeger- og Fiskerforening. Foreningen har startet vakttelefon for påkjørt småvilt. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Vestvågøy Jeger- og Fiskerforening har inngått en samarbeidsavtale med Vestvågøy kommune om håndtering av påkjørt småvilt.

DEL

Om småvilt blir skadet eller drept i trafikken på Vestvågøy, så kan du nå kontakte Vestvågøy Jeger- og Fiskerforening som deretter vil ta hånd om dyret.

- Nå har vi startet en vakttelefon, med Frode Stormo som kontaktperson. Vi er ei gruppe på rundt 15 stykker rundt om på Vestvågøy, og når vi blir varslet om påkjørt småvilt, vil en av oss rykke ut, forteller Per-Arne Karlsen til Lofotposten. Han er leder av Vestvågøy Jeger- og Fiskerforening.

Avtalen mellom foreningen og kommunen gjelder kun småvilt, ikke husdyr eller hjortevilt. Hjortevilt, i Lofoten vil dette si elg, har egen beredskap. Av småvilt er oter og rev blant dyrene som kommunen alltid skal varsles om ved påkjørsler, men om man melder fra til vakttelefonen, fikser foreningen dette.

- Man kan melde fra om påkjørt småvilt ved å sende sms til vakttelefonen, men det beste er om folk ringer. Da kan vi spørre om forskjellig ting. Og om dyret fortsatt er i live, kan vi gi veiledning for å skåne det mest mulig, sier Karlsen. Etter hva foreningen hører er det ganske mye påkjørsler av dyr og fugler på Vestvågøy, særlig oter.

TRAFIKKDREPT: Vakttelefonen for påkjørt småvilt gjelder kun for Vestvågøy. Her er en trafikkdrept hare i Flakstad.

TRAFIKKDREPT: Vakttelefonen for påkjørt småvilt gjelder kun for Vestvågøy. Her er en trafikkdrept hare i Flakstad. Foto:

Mange slags dyr

Hva slags dyr skal man melde fra om bortsett fra oter og rev? Skal man ringe om man kjører på ei mus?

- Hehe, nei som regel er ikke det nødvendig, men egentlig kan du melde fra om det meste av dyr og fugler. Selv om det er en spurv som blir påkjørt og skadet, skal vi nå alltids komme å hjelpe til, slår Karlsen fast. Påkjørte dyr som fortsatt er i live, blir enten avlivet eller friskmeldt når foreningen rykker ut.

Selv om du har håndtert dyret selv, ønsker foreningen å få beskjed om påkjørselen.

- Vi fører statistikk på alle påkjørsler av småvilt, og vi ønsker flest mulig registreringer. Spesielt på oter og rev er det viktig å si ifra, men om du har funnet ei røyskatt som ligger på veien, så registrer vi det også.

Oter under huset

I tillegg til å varsle om påkjørt småvilt, kan man ringe vakttelefonen om småvilt må reddes eller flyttes.

- Tidligere har vi fått noen henvendelser om otere som har tatt bo i hus. Da har vi henvist til andre, men nå er dette noe som vi kan ha mulighet til å hjelpe med. Vi kommer ikke til å prioritere slike ting veldig, men om vi kan løse problemet på en enkel måte, for eksempel å omplassere otere som har tatt bo i vedskjulet eller under altanen, så er det mulig vi kan stille opp, sier Karlsen. Det er ikke lov til å skyte oter, da den er fredet.

VIKTIG: Rev og oter er blant de viktigste dyra å varsle om til vakttelefonen for påkjørt småvilt. Denne reven er fotografert med viltkamera på Gravdal.

VIKTIG: Rev og oter er blant de viktigste dyra å varsle om til vakttelefonen for påkjørt småvilt. Denne reven er fotografert med viltkamera på Gravdal. Foto:

- Bra avtale

Anja Meland Rød, Miljøfaglig ansvarlig i Vestvågøy kommune, opplyser til Lofotposten at de er fornøyde over å ha inngått en avtale med Vestvågøy Jeger- og Fiskerforening om håndtering av påkjørt småvilt.

- Det er bra å kunne ha en slik avtale. Innimellom får vi henvendelser om småvilt som har skader av ulik art og som lider. Det er ikke alle som vil eller har mulighet til å avlive skadet småvilt selv, og da er det bra å ha noen som kan håndtere dette og har mulighet til å rykke ut, forklarer Meland Rød. Hun legger til at det trolig ikke er så mange kommuner som har en slik avtale om småvilt.

Kommunene har ansvar for at alle viltpåkjørsler registreres i Hjorteviltregisteret, også om ikke utgangen har vært dødelig for dyret. De artene som blir registrert i Hjorteviltregisteret under fallvilt er følgende: Elg, hjort, rådyr, villrein, bever, oter, hønsehauk, konge- og havørn, villsvin, moskus, bever, grevling, rev og mårhund.

- Hjortevilt har en egen beredskap, og det må ikke forveksles med avtalen om småvilt med Vestvågøy Jeger- og Fiskerforening, understreker Meland Rød.

Om du kjører på småvilt på Vestvågøy, så ring eller send sms til Vestvågøy Jeger- og Fiskerforening sin vakttelefon ved kontaktperson Frode Stormo: 99 43 98 47.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken