Lofoten House of Veterans arrangerer for første gang en marsj, som er ment for å fokusere på veteraner bosatt i Lofoten. Målet er å inkludere lokalsamfunnet slik at de blir klar over tilstedeværelsen av veteraner som har tjenestegjort for staten i internasjonale militære operasjoner rundt om i verden. Marsjen starter ved deres lokaler i Storgata på Leknes, går mot Lofothallen og ut i lysløypa 27. oktober.

– Vi vil holde marsjen for å bevisstgjøre lokalbefolkningen om arbeidet som gjøres med veteranene i området. Veteranene vil være tilgjengelig for spørsmål til for eksempel personer som tenker på førstegangstjeneste eller utdanning i forsvaret. Vi har veteraner som kan svare på spørsmål om det meste innen tjenestegjøring for staten, sier daglig leder i Lofoten House of Veterans, Stig Bang og styreleder, Bjørn-Arne Benjaminsen.

– Alle kan delta, og det er en fin familieaktivitet som viser at veteranene har støtte i lokalbefolkningen, sier de.

Gir tilbake til samfunnet

Lengden på løypene er 3, 5 og 8 kilometer. I enden av lysløypa har de satt opp en lavvo, hvor det vil være enkel servering til de som går den lengste distansen.

– Vi har utformet en egen medalje til alle som stiller i marsjen. De som sitter i barnevogn får også en medalje. Marsjen er egentlig en trimtur, forteller de.

I Lofoten bor det 350 veteraner. Foreningen har i dag 37 svært aktive medlemmer, og ønsker gjerne flere.

– Vi vil vise at vi gir noe tilbake til samfunnet. Vi har gitt tilbake og vil fortsette og gjøre det. Vi håper nye veteraner og pårørende stiller, sier de.

De forteller at du ikke trenger lete mange ledd i en omgangskrets før du finner en veteran.

– Vi jobber ikke bare lokalt, men også nasjonalt og internasjonalt. Vi er en godkjent interesseorganisasjon for veteraner. Arbeidet vårt har et stort omfang, selv om vi sitter på Leknes, sier de.