Gå til sidens hovedinnhold

Vi har et system som fungerer

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

I helga fortalte Lofotposten historien til Mette Bergsjø fra Svolvær, som etter å ha blitt koronasyk i mars lå i respirator i hele 28 dager. Akutt lungesviktsykdom gjorde at de ansatte ved Nordlandssykehuset i Bodø måtte jobbe intenst for å berge livet hennes.

Lofotkvinnen ble syk så tidlig som 6. mars, en uke før det norske samfunnet ble nedstengt i vinter. Etter å ha vært syk i flere dager, ble hun innlagt på sykehuset på Gravdal hvor hun fikk påvist korona. Situasjonen forverret seg ytterligere, og behovet for overflytting til Bodø gjorde at Bergsjø den første pasienten som ble fraktet i voksenkuvøse i Norge. Kuvøser ble i vinter hasteinnkjøpt til redningshelikoptrene for å kunne frakte koronasmittede pasienter uten at mannskapet risikerte smitte.

Men selv om man fikk fraktet Bergsjø til Bodø, var situasjonen svært alvorlig. Til slutt så ikke legene i Bodø noen annen utvei enn å prøve behandling med steroider, selv om det på dette tidspunktet var noe Verdens helseorganisasjon ikke anbefalte for korona-pasienter. – Vi følte at vi sto med ryggen mot veggen, da vi gikk til det skrittet å behandle denne alvorlig syke kvinnen med steroider. Noen ganger er situasjonen den at man er nødt til å prøve en annen utvei, uttalte avdelingslege Eirik Haugaas Ofstad til Dagbladet tidligere denne måneden.

Korona har utvilsomt satt det norske helsevesenet på en prøvelse vi ikke har sett maken til i moderne tid. Stilt overfor en helt ny trussel har situasjonen vært uoversiktlig og krevende. I startfasen var bare det å skaffe nok smittevernutstyr og tester en utfordring. Det jobbes fortsatt på spreng i verdens ledende laboratorier for å skaffe vaksiner. Korona har ført med seg restriksjoner som påvirker hverdagen til oss alle.

Å høre historien til en av dem som har vært aller hardest rammet av korona i Norge, som har overlevd, gjør sterkt inntrykk. Innblikket i det norske helsevesenet som Bergsjø gir gjennom å fortelle sin historie, har også stor verdi. Vi bor i et land – og et fylke, hvor systemet fungerer. Legene var villige til å prøve alt for å redde henne, og alle ledd i hjelpeapparatet har bidratt. Det kan være fristende å beskrive det hele som et mirakel, men selv er Bergsjø tydelig på at det er kompetente og omsorgsfulle leger, sykepleiere, fysioterapeuter og annet helsepersonell som har gjort henne frisk.

Korona er et virus vi må regne med at preger hverdagene våre en god stunde framover. Med nedstengingen av landet i vinter kjøpte myndighetene seg først og fremst tid. Tid som hindret at vi fikk en situasjon med overfylte sykehus, slik som vi så skremmende bilder av fra andre land. Tid til å skaffe nok test- og smittevernutstyr. Tid til å skaffe seg kunnskap, som har gjort helsevesenet rustet til å håndtere nye smitteutbrudd.

Til vinteren har det forhåpentligvis også gått nok tid til at man har fått utviklet og kvalitetssikret vaksiner, som etter hvert vil gi oss alle enda mer av hverdagen vår tilbake.

Kommentarer til denne saken