Gå til sidens hovedinnhold

Vi heier på Tix og Sindre

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Lørdag sang Tix for 200 millioner seere i finalen i Eurovision. Med entusiasme og mot har artisten brukt oppmerksomheten til å bidra til mer åpenhet om mental helse. I Lofoten finner vi en annen tøff mann som lørdag gjorde noe som kanskje krever enda mer mot enn det Tix gjorde; han sto fram i lokalavisa og fortalte om sitt liv som rusmisbruker.

Sindre Iversen fortalte i Lofotposten om veien inn i rusmiljøet som tenåring, hvordan det som i starten var artig og spennende, etterhvert ble til et mørkt helvete som han ikke fant veien ut av.

– Jeg var aldri redd for å prøve noe. Det var liksom så uskyldig. Jeg tenkte ikke da jeg var 16 at dette her skulle jeg gjøre masse av, at det skulle bli en sykdom. Det hadde jeg ikke i min villeste fantasi sett for meg.

Det er først og fremst Sindres egen styrke og vilje som har ført ham ut av ruslivet, men også Fossumkollektivet og Nordic Last og Buss fortjener applaus.

I ei tid der avkriminalisering av bruk av narkotiske stoffer pågår, er det viktig å ha flere tanker i hodet samtidig. Er kommunene godt nok rusta til å plukke opp og hjelpe unge som ruser seg ut av den vonde spiralen? Har vi mange nok behandlingsinstitusjoner som kan ta imot dem som trenger døgnkontinuerlig hjelp for å kunne leve et rusfritt liv? Har vi god nok variasjon i metoder og tilbud, slik at alle misbrukere som ønsker det, kan finne den institusjonen som passer til dem? Er ettervernet godt nok? Har arbeidsgivere kunnskap nok og insentiver til å ta imot tidligere rusmisbrukere?

Sindre har nå mange rusfrie måneder bak seg. Dag for dag, uke for uke og måned etter måned tar han de valgene som gjør at han får leve det livet han ønsker seg. Det er sårbart. Fallhøyden er stor, og kanskje er den ekstra stor når man har stukket seg fram og fått offentlighetens lys på seg.

Men nettopp ved å fortelle om utfordringene sine, åpner man døra for dem som vil gi støtte.

Ville Tix ha vunnet det norske folks hjerter om han ikke hadde eksempelvis på tv-showet Lindmo fortalt om sitt aller svarteste øyeblikk og hva som fikk ham ut av det?

Støtte kan komme i form av et hjerte på Facebook, eller tommel opp fra en fremmed ved torget i Svolvær. Et anerkjennende nikk fra en gammel nabo eller åpne armer fra en trofast storesøster.

Ved å fortelle sin historie, har Sindre skaffet seg en solid heiagjeng på hjemmebane i Lofoten. Historien gir håp. Nesten hver helg skriver Lofotposten om handlinger og hendelser som trolig kan knyttes til rusmisbruk. Det er mange som sliter, og rundt dem er det enda flere som er berørt.

Tallene våre viser at mange tusen lesere brukte et drøyt kvarter av helga på å lese hvert et ord i saken om Sindre, og responsen vi har registrert i sosiale medier er rørende.

Tix kom på 18. plass i finalen. Han syntes ikke plasseringa var så nøye. Livet handler jo ikke om hva som skjer på en sein lørdagskveld i Lofoten eller i Rotterdam. Det handler om de dagene og mulighetene som venter. Det deles ikke ut poeng for melodi og sceneshow i de livene vi lever. Her i hverdagen dreier det seg snarere om kraften til å ikke gi seg og motet til å be om hjelp. Og selveste premien, det er at man til slutt med sin egen historie og innsikt, kan hjelpe noen andre.

Kommentarer til denne saken