Gå til sidens hovedinnhold

– Vi lever godt med turismen her!

Artikkelen er over 1 år gammel

– Turismen er nesten et være eller ikke-være for Unstad, mener Harry Martinsen.

For abonnenter

Maskinentreprenøren vokste opp i «surfebygda», men har bodd noen kilometer unna, i Steinfjorden. Nå har han og kona Ellen bygd seg nytt hus på Unstad, og flytter inn om et par uker. I tillegg til maskinbedriften driver han sauebruk på Unstad.

Lørdag kritiserte nabo Hermann Knutsen forslaget til områdeplan, som han hevder er utarbeidet på reiselivets premisser. Unstad er blitt Lofotens fremste attraksjon for brettsurfere fra inn- og utland.

Knutsen mener forslagene til tilrettelegging for parkering og servicehus ved stranda, går ut over kvaliteten til bygda. Knutsen er også uenig med planens forslag om å legge til rette for opptil 20 nye boliger. Forslaget vekker også reaksjoner i Nordland fylkeskommune, som mener det vil gå ut over bygdas særpreg.

– Være eller ikke-være

Harry Martinsen mener kritikken ikke tjener framtiden til Unstad. Fordelene med den store turisttrafikken er langt større enn bakdelene.

– Unstad har plass til to–tre gårdsbruk med jorda som er her. Uten turismen ville det vært næringsaktiviteten. Med surfetilbudet, campingen og kafeen øker aktiviteten betydelig. Turismen er langt på vei et være eller ikke-være for bygda. Den bidrar til at vi kan ha ei livskraftig bygd. Jeg bodde på Unstad før turismen kom. Det var meget stille her. Nå er det liv og røre. Turistaktiviteten var en grunn til at vi flyttet tilbake. Vi må for all del ikke framstille det som skjer på Unstad som noe negativt.

For en tid siden tilbød ekteparet Martinsen tomt til et par som vurderer å flytte til bygda.

– Vi traff de igjen søndag. Deres inntrykk var at Unstad ikke ønsket flere innbyggere. Vi må ikke la folk få dette inntrykket. Vi ønsker folk og aktivitet, sier Harry Martinsen som har sønnen som nabo.

– Han og samboeren restaurerer et eldre hus, og er litt oppgitt over beskrivelsen som gis av Unstad. Jeg kjenner flere yngre som vurderer å bosette seg her. Da må vi ønske alle velkommen, og ikke skape inntrykk av at turismen truer bygdas framtid.

– P-plasser

Martinsen ser ingen problemer i å legge mer til rette, blant annet med å etablere parkeringsplasser og servicehus ved naustene ovenfor stranda. Fylkeskommunens anbefaling er å bygge nær forsamlingshuset.

– Vi blir ikke kvitt villcamping med en slik løsning. Kommunens forslag er bra. Unstad trenger en litt romslig plan som vi som innbyggere bør få være med å bestemme innholdet i.

– Fylkeskommunen er også kritisk til å legge til rette for opptil 20 nye boliger?

– Slik jeg tolker kommunens planforslag vil det være boligtomter å velge mellom for dem som vil bygge. Det jeg er uenig med kommunen i er at det ikke skal legges til rette for fritidsboliger. Blant annet ligger det tre–fire tomter med flott utsikt ved ungdomshuset som kan legges til rette. Det er bedre med lys fra hus i helgene enn mørkt hele året.

Les også:

Kritisk til Unstad-plan: - På turismens premisser

Les også:

Skeptisk til å åpne for 20 nye boliger på Unstad

Kommentarer til denne saken