Gå til sidens hovedinnhold

Vi skal holde på tradisjonen vår og den historien Lofoten er bygd opp på

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nordland fylkeskommune gikk nylig ut med pressemeldingen om å legge ned utdanningstilbudene «naturbruk» og «fiske og fangst» ved Vest-Lofoten videregående skole. Et sjokk for meg, da jeg ikke kunne forestille meg at dette var en tanke for noen i det hele tatt. I denne teksten vil jeg fremme mine meninger og tanker om forslaget.

Dagens Lofoten startet med fiskeri, det er derfor det bor folk her. Miljøet, naturen og klimaet her er mindre tilpasset mennesker, men er perfekte for fisken. Fisken som norsk økonomi er bygget på og som gjorde oss kjente i den store verden. Livsgrunnlaget for lofotinger før, nå og i framtiden har og vil omhandle fiskeri. Innbyggerne i fiskeværene klamrer seg til kystlinjen for nærkontakt med matfatet, arbeidsplassen og tradisjonen.

Etter århundrer er det enda en næring under utvikling og modernisering. Store, flotte og stadig tryggere fartøy både for fiskere og natur blir utviklet i tråd med det grønne skiftet. Noe som skaper høy merverdi for lokalsamfunnet. Den siste tiden har interessen smittet mer og mer over på oss yngre, det er tross alt vi som skal videreføre næringen slik at den ikke dør ut. Så hvorfor komme med et slikt forslag som å legge ned selve starten på et fantastiske yrket?

De siste årene har antall søkere på Naturbruk ved Vest-Lofoten videregående skole økt. Søkerne fra Å i vest til Raftsundet i øst, i tillegg til en del utenfor regionen kommer til Gravdal for å studere der tradisjonen står høyest. Skolen har et godt rykte og gode faglærere, mange av de er gamle fiskere selv. Siden de har jobbet i næringen selv stiller de sterkt med kunnskap og pågangsmot som smitter over på elevene.

Det er klart at utdanningstilbudet koster en del penger med tanke på skolefartøyet «Skårungen», sikkerhetskurs, båtførerprøven og ulike utflukter som gir oss læring i praksis. Alt dette skaper en forståelse av næringa, møte med folk og ulike aktører. Det at elevene har så sterk kontakt med næringa gjør at de fort kommer seg ut i arbeid og kan skatte til samfunnet. Så lenge elevene får en bra nok utdanning innenfor fiskeriet så er det verdt det.

Så klart kan en bli fisker uten utdanning, men da vil ikke utviklingen videreføres på samme måte som den gjør i dag. En fisker uten utdanning vil kun ta lærdom fra forrige generasjons fiskere. En utdannet vil derimot kunne dra nytte av faglig kunnskap, ny tenkning og det store bildet for eksempel avfallshåndtering. Flesteparten av ungdom fra små lokalsamfunn i Lofoten ønsker å bære tradisjonen videre med utdanningen på Gravdal. Som ung 10.klassing ville jeg personlig heller gått rett ut i arbeid, uten utdanning, heller ikke ved Inndyr. Et valg jeg tror mange ville tatt. Ved å legge ned Naturbruk vil Lofoten i det lange løp hengt langt etter i utviklingen av fiskeriet. Uten nye rekrutteringer vil fiskeryrket dermed blitt en mindre ettertraktet arbeidsplass.

Vi skal holde på tradisjonen vår og den historien Lofoten er bygd opp på. Ikke legg til rette for at vår stolte kultur, vår lange tradisjon og selve livsgrunnlaget for folket som bor i Lofoten skal svekkes. Hvem skal føre arven vår videre? Skal vi gi fra oss de flinke, staute fremtidige fiskerne våre til andre steder? Nei! Utdanningsløpet for og sikkerhetssenteret skal være der de er nyttige for fiskerne. Det er vår historie, vår nåtid og vår framtid som står på spill.

Kommentarer til denne saken