Gå til sidens hovedinnhold

– Vi trenger sesongarbeidere

«Moskenes i Lofoten har rekordhøye 13,5 prosent arbeidsledighet. Likevel importeres det arbeidskraft hit i skreisesongen. I disse dager ankommer opptil 4000 sesongarbeidere fra Litauen, Polen, Romania og andre land i Øst-Europa for å bidra i skreisesongen.» Skriver Klassekampen.

– Vi trenger sesongarbeidere, ikke for å spare penger, men for å få tatt imot og bearbeide råstoffet, forklarer Jonas Walsøe, daglig leder i Berg Seafood i Svolvær til Klassekampen.

Fridde til reiselivsbransjen

I høst skrev Lofotposten at Walsøe foreslo at permitterte i reiseliv-, hotell- og restaurantbransjen jobber i fiskeindustrien i vinter. Dette fikk han god respons på.

– Vi er blitt kontaktet av over 50 personer fra hele landet som ønsker å jobbe her. Mange av dem har jeg henvist til andre mottak i fiskeindustrien andre steder i landet. Vi ønsker først og fremst lokale arbeidstakere, fortalte Walsøe i desember.

Han fortalte da også at han kommer til å engasjere noe utenlandsk arbeidskraft

– De som kjenner anlegget og har jobbet her i flere år blir vi sannsynligvis å hente. Det dreier seg om omtrentlig fem personer. De er gjort kjent med regler og bestemmelser de må følge som følge av koronapandemien. De må framvise en negativ koronatest som ikke er mer enn 72 timer gammel når de kommer. I tillegg skal de i ti dagers karantene, og må ta en ny test etter det. De som føler seg i dårlig form må holde seg hjemme. Det kan raskt føre til at vi blir underbemannet, men det ser lovende ut nå, sa Walsøe.

Les mer her: Jonas (32) har fått jobbsøknader fra over 50 permittere arbeidstakere: – Kvinner og menn i alle aldre

Trenger arbeidere

Klassekampen skriver videre at Moskenes trenger 60–70 sesongarbeidere og at ordfører Lillian Rasmussen (Bygdelista) håper at kommunens mange reiselivspermitterte kan ta seg jobb i fiskeindustrien.

– Det er et nasjonalt ønske at permitterte prøver å fylle ledige jobber. Slik vil vi gjerne ha det her også, sier Rasmussen til avisen.

Klassekampen har også snakket med Steinar Eliassen, leder Fiskekjøperes Forening. Han utelukker ikke at permitterte fra reiselivet kan gjøre en god jobb i fiskeindustrien, men minner om at dette er jobber som krever kompetanse og fleksibilitet.

– Nå opplever vi ekstreme sesongtopper. Da er det viktig for industrien å ha erfarne folk, og det får vi gjennom gjestearbeidere som kommer år etter år, sier han.

Kommentarer til denne saken