– Det er viktig å stemme, mener Vidar Olsen.

Han har passert 70 år og har alltid stemt.

– Hva jeg stemmer har endret seg litt gjennom årene, men jeg har valgt side. Motivasjonen min til å stemme er større nå enn den var tidligere. Før var det tydeligere blokker i politikken, mens nå er det konstellasjoner. Det gjør det vanskeligere, mener han.

Jevn strøm

– Det har vært en jevn strøm av folk her hele dagen, forteller Jan Gullik Iversen, nestleder i stemmestyret i Vågan.

Like etter lunsj mandag formiddag kan han informere om at stemmeprosessen ved Svolvær skole har gått fint for seg.

– Vi merker at flere har forhåndsstemt, for det var mer folk her for to år siden, sier han, men legger til at de forventer et større trøkk av folk etter arbeidstid.

– Ikke vanskelig

– Det er ikke et demokrati om ingen stemmer, mener Ingunn Heimly (25).

Hun har benyttet stemmeretten ved hver anledning. I år har ideologi og enkelt saker vært med på å bestemme hvilket parti som får hennes stemme.

– Jeg synes ikke det var vanskelig å bestemme meg for hva jeg skal stemme i år. Det skal bli godt å få levert stemmen og så er jeg spent på resultatet, sier Heimly.

– Dersom jeg ikke stemmer har jeg ikke rett til å klage. Jeg synes ikke det var vanskelig å bestemme meg for hvem jeg skal stemme på. Det har jeg vært sikker på i mange år, forteller Arne Norheim (26).

– Det ble tydelig for meg hva jeg skulle stemme da politikerne fortalte hvilke saker i Vågan de er for og mot, forteller Elise Dahl-Hansen.