Viktige såkorn til næringslivet

Av
DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.Denne uka kunne du lese om Roy Inge Eilertsen på Livland Gård på Sandsletta utenfor Laukvik. Han er en av de mange næringsaktørene i Lofoten som nå får ekstraordinære penger til utviklingstiltak i en svært vanskelig tid.

Eilertsen søkte kommunen om støtte til en utendørs terrasse med 30 sitteplasser for å kompensere for færre plasser inne i lokalene.

Bedriften ville også investere i en vedfyrt bakerovn.

-Prosjektet er viktig for å forhindre at vi må ta våre ansatte ut i nye permitteringer som følge av koronapandemien. I tillegg er det viktig for å kunne sikre våre kunder en trygg opplevelse også i denne «nye normalen» som koronapandemien har ført til, sa den kreative turistverten til Lofotposten

Og det er ikke uten grunn at vi bruker han som eksempel, for det er nettopp slik tiltak disse statlige pengene er ment å gå til. De skal ikke brukes til drift og du skal ha en velbegrunnet idé for å få del i dem.

I tillegg er det slik som næringssjef Sigve Olsen i Vestvågøy understreket, det skal være et grønt fokus.

Vestvågøy kommunes næringsutvalg behandlet nylig en stor bunke søknader, og ser man på de som fikk, og ikke fikk, er det helt åpenbart at det er såkorn-tankegangen som ligger i bunnen.

Med såkorn er det særlig beløpets størrelse man sikter til. For såkorn er gjerne små summer sett fra litt høyde, men samtidig mye penger for de som får dem.

Såkorn gjør det mulig for mindre virksomheter, som egentlig ikke kan ta seg råd til det, å sette i gang utviklingsprosjekter.

Dette er prosjekter som kan blir til noe større, og slik sett var et av næringsjef Olsens mange regneark særlig spennende. Det hadde nemlig en kolonne for totalverdien av hvert utviklingsprosjekt det var søkt om.

Utdeling av ekstraordinær næringsstøtte pågår fortsatt, og alle norske kommuner har fått del i denne ordningen. I Vestvågøy var totalverdien nærmere 100 millioner kroner. Det er selvfølgelig et anslag, men det sier likevel noe om den mulige effekten av slike såkorn.


Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken