I 1432 strandet Pietro Querini på Røst sammen med 28 andre italienere. Ifølge historien som han selv skrev, møtte skipet uvær på vei fra Venezia til Flandern i Belgia, og havnet på uforklarlig vis på den vesle øya i Vestfjorden.

Resten er historie, og den holdes i hevd på Røst. I 2007 fikk filmskaper Thomas Duboursq høre historien under et besøk på øya.

– Jeg ble fascinert. Dette er trolig den eneste nedtegningen fra Nord-Norge i middelalderen fra en som så landsdelen utenfra. Jeg tenkte at det er rart det ikke er laget film om en så fantastisk historie, sa Duboursq da han torsdag fortalte Lofotrådet om filmplanene.

Trenger partnere

Siden 2019 har han sammen med manusforfatter Andreas Markusson og filmskaper Tom Vidar Karlsen i Bodø jobbet for å realisere en film og serie som kan vises på strømmetjenester om Querinis forlis og opphold på Røst. Forprosjektet vil koste 1,7 millioner kroner, og trioen har fått støtte fra flere. Bodø som europeisk kulturhovedstad i 2024 har bidratt, det samme har Røst kommune, Norges Råfisklag og Nordland fylkeskommune.

Finansieringen er ikke i mål.

– Vi trenger flere partnere, og har blant annet søkt Fiskeridepartementet og Sjømatrådet. Jeg håper de øvrige kommunene i Lofoten vil vurdere om de kan bidra. Jeg tror en film basert på historien kan bli en flaggskip for å bringe Røst, Lofoten og Nordland ut i verden. Den kan også generere filmturisme. 80 prosent i Storbritannia sa i en undersøkelse at filmer er med å avgjøre hvor de drar på ferie. Ylvingen opplevde det etter Himmelblå-serien. En slik film har potensial til å bli stor i Norge og Italia, men målet er å lage en film som vekker interesse over store deler av verden. Som serie på strømmetjenester kan den få et langt liv, sa Duboursq.