Gå til sidens hovedinnhold

Vippa er tilbake, og denne gangen kan den slanke strømregninga di

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Og nei, vi snakker ikke om en sjelden fugl du ikke har hørt om. Vi snakker om den nye nettleie-tariffen til Lofotkraft, som du nylig kunne lese om her i Lofotposten.

Ny nettleie fra årsskiftet: Innfører nattrabatt og råder folk til å jevne ut strømforbruket

Tariffen som vil stimulere oss strømkunder til å ikke bruke så mye strøm på de tidene av døgnet da også alle andre bruker mye strøm.

Altså en høyteknologisk nyversjon av "vippa". Jeg har ikke noe forhold til den, men jeg har hørt gamle folk fortelle.

Vippa var rett og slett en helt enkel inntakssikring på hvert hus den gangen det var begrenset kapasitet, og abonnentene i et område måtte dele på den strømmen som var. Brukte du for mye, slo vippa ut, og du ble sittende i tussmørke. Med mindre du hadde trikset med vippa.

Jeg har hørt historier om dette også.

Nå er vi der igjen, og la meg bare få det sagt like gjerne med en gang: Dette er lurt.

Hvis vi skal klare å sende strøm litt hit og dit, alt etter hvor den trengs mest, og ikke minst for å slippe å produsere strøm på en forurensende måte, så må vi være litt smart.

Smartere enn vi er nå. Strøm har historisk sett vært så billig i Norge at vi gjerne har en liten lunk på i garasjen også. Vi skrur ikke av lys i rom vi ikke bruker, og det er de færreste som slår ned varmekablene til hotellbad-temperatur (kaldt).

Ved å styre strømforbruket kan vi fordele strøm over landegrensene, og ikke minst kan vi legge til rette for å produsere mer strøm ved hjelp av vind og sol.

Dette er ikke løst prat lenger, for det virker. Strømproduksjon og strømforbruk må dessuten sees på i et større geografisk område hvis vi ikke skal tulle til klimaet mer enn vi allerede har gjort.

Styring og utjevning av forbruk er noe som de nye, smarte strømmålerne har muliggjort. Et verktøy som kan hjelpe oss til at vi kan ha tilgang til den strømmen vi ønsker, men mer i takt med produksjonen.

Problemet er, som den praktisk orienterte leseren av Lofotposten vet, at vanlig forbruksstrøm ikke kan magasineres opp, altså akkumuleres på batterier.

Derfor må vi styre forbruket mer, og jevne det ut. Ikke minst hvis vi skal lade alle elbilene som fortsetter å komme.

Lofotkrafts Siri Sund forklarte det for Lofotpostens lesere denne uka, og hun hadde også noen klare beskjeder om hva vi kan gjøre, og hva vi ikke kan gjøre.

Elbilen kan ifølge Sund trygt lades om natta hvis man har egnet lader montert av fagfolk. Da bruker vi mindre strøm til annet, og da er det lurt å lade bilen.

Hun sa også at det vi ikke må gjøre er å bruke vaskemaskin og tørketrommel om natta, når vi sover.

Dette var et greit og helt logisk budskap fra Lofotkraft.

Jeg tror for øvrig at det ikke kommer til å ta så lang tid før vi blir venn med tankegangen om å jevne ut strømforbruket, og bruke det som er mest strømkrevende når det er billigere.

Eller bare det å av økonomi- og solidaritetshensyn unngå mange strømforbrukere til samme tid, hvis vi egentlig like gjerne kan spre det ut over dagen.

Mange av oss har blitt kjent med tankegangen når vi har vært på ferie i sydligere land, der strømmen kan finne på å koste ti ganger så mye som hos oss. Og en ting er sikkert, hadde en syd-europeer sett hvordan vi brukte strøm her til lands, ville han besvimt.

Kommentarer til denne saken