Water, Building, Blue, Green, Azure, World, Watercraft, Window, Orange, Architecture
Black, Font, Line
Material property, Font, Line
Natural landscape, Atmospheric phenomenon, Sky, Cloud, Ecoregion, Nature, Plant, Bird, Art

Utstilling

Norge rundt

med Nasjonalmuseet

Verk: Stetind med bjørk (1864) av Peder Balke

I sommermånedene er Klatrekaféen i Henningsvær et naturlig samlingspunkt for turister som reiser til Nordland for å klatre. I juli kan kafégjestene også oppleve maleriet av fjellet som sies å være en av de beste klatreturene man kan oppleve i Norge.

Da Peder Balke var på studiereise i Nord-Norge på begynnelsen av 1800-tallet, fant han motivet til det som i dag er et hovedverk både i Balkes kunstnerskap og Nasjonalmuseets samling. Stetind med bjørk (1864) er et av de mest kjente fjellmotivene i norsk kunst, og viser fjellet Stetind i Narvik som trer spøkelsesaktig fram i tåken og ruver over et forlatt landskap med en ensom bjørk.

Norges beste klatretur

Men Stetind er ikke bare kjent som motivet i et av norsk kunsthistories mest berømte malerier. Fjellet sies å være en av de mest storslåtte klatreturene innen norsk fjellsport. Det er derfor naturlig at Stetind med Bjørk henges på veggen på Klatrekaféen i Henningsvær når maleriet skal på reise i Nasjonalmuseets sommerturné “Norge rundt med Nasjonalmuseet”.

Trine Nordkvelle ved Nasjonalmuseet skal reise sammen med maleriet til Henningsvær.

Peder Balke foreviget Norges nasjonalfjell i maleriet Stetind med bjørk. Nå skal verket utstilles på Klatrekaféen i Henningsvær.

- Når Stetind med bjørk besøker Klatrekaféen i Henningsvær vil kunsten og klatringen møtes i fascinasjonen for fjellet

- Naturen i nord og fjellet med den karakteristiske profilen gjorde sterkt inntrykk på Peder Balke. Når Stetind med bjørk besøker Klatrekaféen i Henningsvær vil kunsten og klatringen møtes i fascinasjonen for fjellet, sier Nordkvelle. 

Innbyggere og besøkende i Henningsvær kan oppleve Stetind med bjørk på Klatrekaféen 28. juli 2021

Program

28. juli 2021 ​

Maleriet vises i Klatrekaféen og er tilgjengelig for alle gjennom visningsdagen. Programinnslagene gjentas to ganger i løpet av dagen og varer i ca. én time. Antallet besøkende og tilhørere må tilpasses de gjeldende smittevernregler. 


Kl. 11.00: Visningen begynner 

 

Kl. 12.00 og kl. 16.00 

  • Minnet om et fjell 

Introduksjon til maleriet ved kunsthistoriker Trine Nordkvelle, Nasjonalmuseet 

  • Exit Stetind – fra opplevelse til bilde 

Hvordan et oppdrag ble til en klatretur opp Stetinds sydvegg ble til et kunstprosjekt 

Ved kunstner og klatrer Geir Harald Samuelsen 

  • I ly av Stetind – om et sagnomsust kvinnfolk og et gullforgylt sagn 

Ved forfatter Linda Trast Lillevik 

 

Kl. 18.00 Visningen avsluttes  


Her kan du besøke utstillingen

Adresse:

Klatrekaféen
Misværveien 10
8312 Henningsvær




Kunstaudiens

Nasjonalmuseet i Kunststallen
7. mai - 29. august

Kunstaudiens er resultatet av et tett samarbeid mellom Hennes Majestet Dronning Sonja, De kongelige samlinger og Nasjonalmuseet. Utstillingen inkluderer tre formidlingsarrangementer – ett om maleri, ett om design og kunsthåndverk, og ett om skulptur.


Rites of Passage

Nasjonalmuseet på
Kunstnernes Hus
21. mai. - 1. august

I samarbeid med Nasjonalmuseet presenterer Kunstnernes Hus utstillingen Rites of Passage, en konsentrert sammenstilling av hovedsakelig samtidskunst fra Nasjonalmuseets samling. Utstillingen undersøker begrepet passasje både som konkret motiv og som symbol med potensiell sprengkraft som bilde på forvandling, overskridelse og bevegelse. Nasjonalmuseet står midt i sin egen overgangsrite, på terskelen til en ny epoke i nytt bygg. Nå skal museet igjen definere sin rolle og skape nye innganger og passasjer til kunsten.

Sommereventyr

Nasjonalmuseet på Blaafarveværket
8. mai - 26. aseptember

Utstillingen ved Blaafarveværket i Åmot har fått navnet Sommereventyr og skal vise norsk kunst fra Nasjonalmuseets samling fra perioden 1820-1905. Over 60 verk er med og skal reflektere det 45 år lange samarbeidet mellom Blaafarveværket og Nasjonalmuseet.

Kunsten kommer hjem

Vestland:
Møte med brudepar 

Agder:
Restaurant Under - 18. mai


Vestfold og Telemark:
Kragerø jernbanestasjon - 19. mai

Rogaland:
Hå mottakssenter - 25. mai

Møre og Romsdal:
Ullstein Verft - 27. mai


Møre og Romsdal:
Trollveggen besøkssenter - 28. mai

Trøndelag:
Bangsund skole - 4. Juni

Nordland:
Furumoen sykehjem og dagsenter i Narvik - 7. juni

Troms:
Mack Ølhallen i Tromsø - 11. juni

Finnmark:
Biblioteket i Sametinget - 16. juni

Innlandet:
Rena Leir - 22. juniViken:
Rena Leir - 23. juni

Oslo/Hjemkomsten:
Museumsplassen under Oslo Pride - 24. juni

I 2022 åpner Nordens største kunstmuseum i Oslo, men først skal noen av våre mest kjente kunstverk ut på reise rundt omkring i Norge. 
- Denne sommeren og høsten sender vi kunsten ut til folk i hele landet. Vi har kalt årets program Kunsten kommer hjem. Nå kan du oppleve kunst fra Nasjonalmuseet i nord og i sør, til fjells, til havs, i kirken og på fabrikken, sier Karin Hindsbo, Nasjonalmuseets direktør.

Program og verk: 

Norge rundt med Nasjonalmuseet

En rekke av høydepunktene fra Nasjonalmuseets samling kommer på besøk til steder der de hører hjemme - enten ved at verket ble skapt der, gjennom motiv eller kunstnerens tilknytning til plassen. Du kan se Harald Sohlbergs maleri Gate i Røros i selve Røros. Du kan oppleve den verdensberømte franske kunstneren Claude Monets maleri Kolsåstoppen i Sandvika. Du kan lære om Holmestrand-kvinnen Harriet Backer når hennes kjente verk Blått interiør stilles ut i nettopp Holmestrand.

Black, Font, Line