Hovedbilde.jpg

Destinasjon Røros

Reis langsomt til Rørosregionen – med lokalmat, natur- og dyreopplevelser i sentrum

Annonsørinnhold fra:


image.png

Denne sommeren blir det Norgesferie på de fleste av oss. Vi er mange som tenker at det tryggeste er å reise med egen bil. Men det gir oss jo muligheten til å stoppe underveis, være fleksible og la reisen bli eventyret.

Enten du vil ligge over på hytter, setrer, gårder, i telt eller ha det mer komfortabelt – her har vi samlet et knippe fine opplevelser og overnattinger på veien. Og veien – den fører til Rørosregionen.

For deg som reiser fra nord til sør:

1. En overraskende perle, en gård og en seter

Hvis turen starter fra Trondheim, så ta «straka vegen» på E6 i retning Støren. Men sørg for å legge inn et lite stopp på Kvål. På gården Gravraak har de produsert mat og drikke av høy kvalitet siden 1787, og nå har Blinde Bonde og Babe utviklet te med norske smaker. Her finner du Norges eneste Master Tea Blender på gården som dyrker urter, sanker vilt og blander til te. Er ikke det vilt og spennende?

 Fra Støren kjører du videre på fylkesvei 30. Når du kommer til Haltdalen passer det fint med en pause på Gammelgården. Dette er en prestegård fra 1700-tallet med urtehage, omvisninger og kafe. Like etter kan du svinge opp til høyre mot Hessdalen. Elgsjømoen seter ligger ved Elgsjøen i Hessdalen. På setra driver de med mjølkeproduksjon og de serverer tradisjonell setermat. Her er det også utsalg av fiskekort og båtutleie.


2. Veien over fjellet

En annen vei du kan kjøre, er fylkesvei 705 som går fra Hell i Stjørdal, gjennom Selbu og Tydal mot Røros. Vær obs, for her kan du se rein, elg og rådyr på din vei. I Selbu må du innom Jentene på tunet og smake på den nydelige sjokoladen deres – sterkt avhengighetsskapende. Når du kjører videre til Tydal, må du gjerne unn deg en deilig middag og en god natt på den historiske Kirkvollen Pilgrimsgård. Dette er en bra forsmak på hva som venter deg av gamle trehus og sjarme i verdensarven Røros. Hvis du bare vil ha en liten stopp, så kan du svinge innom Væktarstua i Stugudal, som har retter fra fjellet og norsk husmannskost på menyen. Videre derfra kjører du mot Brekken og Røros.

3. Røros

På Røros må du ta et lengre stopp. Du kan bli med på Lokalmatsafari i Bergstaden, som tar deg med på byjordbrukets historie, til gamle gårdsplasser og bygninger før turen avsluttes med et minnerikt måltid lokalmat på ett av de eldste spisestedene på Røros, nemlig Kaffestuggu. Du kan også bli med på den populære Aursunden Rundt. Her besøker vi Stensaas Reinsdyrslakteri – der har Gordon Ramsey vært før oss – vi spiser lunsj på ferdasgården Skottgården, før turen går innom Kalsa Gårdsbakeri der vi får bakst og kaffe i Såmmårstuggu. Siste stopp er ved Engesvollen Gård der det står historiefortelling og smaksprøver på menyen. Her lever både eieren og Aursundgrisene det gode liv.

Punkt tre.jpg

4. Setrer og gårder i Rørosområdet

Midt i verdensarven ligger kulturlandskapet Småsetran. Området består av en rekke teiger med dyrka mark, såkalte hagaer. Flere godt bevarte seteranlegg forteller historien om byjordbruket på Røros, som foregikk i sentrumskjernen, og var helt avhengig av hagaene like utenfor. En lett og fin sykkelvei går gjennom Småsetran, Stikkildalen, over Skåkåsen og tilbake.

Ljøsnåvollen seter ligger i Femundsmarka nasjonalpark og ble bygd på slutten av 1600-tallet. Her kan du overnatte i enkle hytter, møte dyra og få servert tradisjonell seterkost. Mange foretrekker å kjøre til Feragen for så å sykle 12 km inn til den idylliske setra. Blir du et par dager anbefaler vi at du også tar turen opp på Storviglen (1561 moh), som er en 3-4 timers marsj fra Ljøsnåvollen. Setra ligger på DNTs merkede rutenett, så her er det mange fine turstier å følge.

Midt på Rørosvidda ligger Gjetbergsvollen. Hit kan du kjøre og oppleve Gjetbergets matbord. Her serveres det surpølse, kjøttrullsuppe, rømmegrøt, fisk, skjørost og rømme og spekemat.

Mens du bor på Røros må du ta turen innom gården som er en primus motor i matmiljøet på Røros, nemlig Galåvolden Gård. Her foredler de egne produkter av egg, mjølk, storfekjøtt og hønsekjøtt. Spesialitetene deres har fått mange utmerkelser, og du har sikkert hørt om Røros Is, Røros Ost, Røros Kake og Røroskua sjokolade. På gården fra 1721 har de gårdsutslag, hytteutleie og på bestilling kan de ordne matservering på «Gammelhønseriet».


jess_TomGustavsenW.jpg

5. Gjennom Femundsmarka nasjonalpark mot Trysil

Sør for Røros kommer du til Os, og der tar du av riksvei 28 mot Tufsingdalen og Femundsenden, som ligger like ved Femundsmarka nasjonalparksenter. Her kan du ta en liten avstikker til Elgå, for å ta en rundtur med båten MS Femund II. Her serverer de lokal mat og drikke ombord. Du kan gå i land i Synnervika og overnatte på Langen gjestegård før du tar båten tilbake til Elgå, og fortsetter videre til Engerdal. Når du kommer til Engerdal - hvorfor ikke overnatte i tretopphytta Kraggbua? Barna kommer til å elske det! Her bor dere høyt oppe blant tretopper og fuglereir, og naturen er en del av rommet. Dette blir en overnatting som skaper felles minner fra ferieturen.

Neste stopp er Trysil. Hvis du er glad i å fiske kan du prøve å fiske i fjellvann etter ørret og røye, ta harren i elva eller gå for abbor i de mange skogstjernene. Du kan bli med på guidede turer, fiskekurs, leie båt eller bli med på samlingskvelder for fiskere. Hold deg oppdatert her.

Leter du etter en aktivitet for barna, så har Stisykling i Trysil, et mangfold av tilbud. Her får du en av Europas lengste flytstier med spennende kurver og byggverk, du får tilrettelagte stier og gode sykkelparker. Her finnes alle vanskelighetsgrader for liten og stor.

6. Veien om vakre Rendalen

Hvis du heller vil kjøre riksvei 3 mot Tynset, så kan du ta en annen avstikker. Følg fylkesvei 30 over Tylldalskjølen og reis til den vakre bygda Rendalen. Her kan du ta inn på Romenstad Gård. Stedet er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke. Rekonstruerte fangstanlegg og fangstgroper gir deg et innblikk i levemåten for flere hundre år siden. Her kan du også få mat tilberedt i kokegrop og servert i langfjøset på setra. Dette blir en opplevelse å fortelle om hjemme. Fortsett Gamle Kongevei, fylkesvei 30, mot Koppang og ta riksvei 3 videre sørover mot Oslo.

7. Unike setrer, gårder og naturlandskap

Fra Røros og sørover har du et tredje alternativ, å følge riksvei 3 mot Tynset. Du kan ta en avstikker på Os i retning Dalsbygda og kjøre innom de to seterdalene Kjurrudalen og Vangrøftdalen, som hører med til Utvalgte kulturlandskap i jordbruket. Her er det over 100 setrer og 30 som har aktiv drift med mjølkeproduksjon. Ei seter som både har overnatting, muligheter til å bli med på fjøsstell, og du kan være med på å yste brunost og hvitost på gammelmåten – det er Spellmovollen på Såttåhaugen, ved inngangen til Forollhogna nasjonalpark.

Kjør grusveien videre over til fjellbygda Vingelen. Her kan du overnatte på en hyggelig og intim gård som heter Vingelsgaard Gjestgiveri. De serverer egen gårdsmat og lokalmat fra andre småskalaprodusenter, blant annet de prisvinnende ostene fra Eggen Gardsysteri.

Når du kjører fra Vingelen til Tolga for å fortsette på riksvei 3, så må du stoppe på Dølmotunet. Der kan barna hilse på dyra og hoppe i høyet, mens de voksne drikker kaffe.

For en litt lengre, men veldig spennende utflukt, reis til Rausjødalen Setermeieri i Tolga kommune. Dette er Europas første fellesmeieri nord for Alpene. Her serveres det tradisjonsrik seterkost og bygningene huser et meierimuseum. Setra har overnattingsmuligheter, galleri, og et variert kulturprogram gjennom sommeren.

På Alvdal er det verdt å ta en ekstra stopp for å stikke innom Søberg Gård for en stemningsfull handel med håndlagde lys og lokalmat fra produsenter i området. Hvis barna er klare for eventyr må dere ta turen innom Jutulhogget, som er ett av Nord-Europas største juv. Med en lengde på 2,5 km og en dybde på 140 meter er dette en spennende opplevelse for alle.


God tur – og husk å være ute på eventyr!


BILDE: Her legges det inn bildetekst. her kan man gjerne style med bold effekt på ønskede uthevede ord som f eks bilde.

Meny

Ja vi reiser i Norge

Reis til: