Doktortjnna1.jpg

Opplev Røros` unike historie

Rørosmuseet

Verdensarven på Røros er et unikt og viktig stoppested i Trøndelag. Og hva er vel bedre enn å besøke byens museum for å virkelig få historien inn under huden? Rørosmuseet byr på alt fra omvisninger, utstillinger, vandringer og aktiviteter for både barn og voksne. Her er noe av det du ikke vil gå glipp av.

Annonsørinnhold fra:


Når du skal legge turen til Trøndelag er Røros og byens unike historie fortalt på Rørosmuseet et absolutt must.

Bergstadvandring - et unikt innblikk

Start dagen med den fantastiske Bergstadvandringen. Bli med på en guidet vandring der du får høre mer om historien bak denne sjarmerende trebyen, om folket som levde her, og om hvordan byen har utviklet seg gjennom vern og modernisering.

Bergstaden har bevart mye av sitt opprinnelige preg med gatemønster anlagt på 1600-tallet. Det var den godt bevarte trehusbebyggelsen fra 1700- og 1800-tallet som var grunnlaget for innskrivelsen på Unescos liste over verdensarv allerede i 1980.

Det blir tre daglige omvisninger på norsk i små og trygge grupper i sommer.

Les mer om Bergstadvandringer, og meld deg på her.

Bergstadsvandring.jpg
Bergstadsvandring2.jpg

HISTORISK VANDRING: Bergstadvandringen er en fin opplevelse for både store og små.

Utstillingene i Smelthytta - noe for en hver smak

Etter Bergstadvandringen kan det være fint å ta turen innom Smelthytta hvor du finner flere interessante utstillinger.

Kobberverksutstillinga viser eksempler på hvordan gruvedrift og smelting foregikk på Røros på 17- og 1800-tallet. Modellene formidler bergverkshistorien på en glimrende måte. I tillegg til at modellene er fascinerende i seg selv, gjør de historien konkret og forståelig - for både barn og voksne.

SPENNENDE: Gå ikke glipp av Smelthytta. Her finnes flere fascinerende utstillinger.


Rørosmuseet er verdensarvsenter for Røros bergstad og Circumferensen. Verdensarvutstillingen gir deg et innblikk i hvorfor kulturarven i vår region blir ansett som både enestående og med universell relevans - og derfor har funnet sin plass på UNESCOs liste over verdens natur- og kulturarv. Du vil med andre ord ikke gå glipp av denne utstillingen.

Utstilling3.jpg
Utstilling2.jpg
utstilling-1.jpg

UTSTILLINGER: Her er noen glimt fra noen av utstillingene i Smelthytta.


Ti finpussa er en draktutstilling på Rørosmuseet, som viser eksempler på hvordan rørosingene gikk kledd til helg, høgtid og fest - derfor heter den Ti finpussa, som er rørosdialekt og betyr "i finstasen". Klærne er i hovedsak fra 1800-tallet.

Det er også mulig å få med seg Håkon Gullvågs malerier i utstillinga “Hellig Jord”. Her kan du lese om alle de forskjellige utstillingene i Smelthytta. Det blir desverre ingen omvisning inne i Smelthytta i sommer. Besøkende oppfordres til å ta med egne  hodetelefoner, og bruke mobilen til å lytte til audioguiden.

Omvisning i Olavsgruva - en stemningsfull opplevelse

STOR OPPLEVELSE: Olavsgruva er en spennende opplevelse for både barn og voksne. 


Etter å ha sett på utstillingene i Smelthytta passer det fint å ta bilen til Olavsgruva. En omvisning her er en fantastisk og spennende opplevelse både for barn og voksne. Turen går med guide gjennom Nyberget og Olavsgruva, 50 meter ned og 500 meter innover til Bergmannshallen. Lyd- og lyseffekter gjør turen til en stemningsfull opplevelse.

Denne omvisningen vil verken du eller barna dine gå glipp av. I sommer blir det fire omvisninger daglig. På grunn av begrenset antall må du melde deg på omvisningen i forkant. Det kan du gjøre her

Gruva3.jpg
Gruve1.jpg
Gruva2.jpg

OLAVSGRUVA: Her får du en liten smakebit på hva som kan vente deg.


Doktortjønna - barnas dag

Aktivitetene på Doktortjønna er mange og varierte. Her kan du sammen med familiens minste kose deg i timesvis. 

Du kan blant annet besøke dyrene når de skal få maten sin, klatre, fløte tømmerstokker, prøve spellflåta, fiske, ro, padle kano, huske eller følge naturstiene opp til Kvitsanda landskapsvernområde eller rundt tjernet. For mange er en tur med Eliasbåten dagens høydepunkt. 

Doktorjnna2.jpg

BARNAS DAG: På Doktortjønna finnes det mange morsomme aktiviteter for de minste. Eliasbåten er blant de mest populære.

Du kan blant annet besøke dyrene når de skal få maten sin, klatre, fløte tømmerstokker, prøve spellflåta, fiske, ro, padle kano, huske eller følge naturstiene opp til Kvitsanda landskapsvernområde eller rundt tjernet. For mange er en tur med Eliasbåten dagens høydepunkt. 

Doktortjønna er en trygg og fin plass hvor de minste får boltret seg og opplevd nye ting.


Velkommen til Rørosmuseet!


FAKTA

Rørosmuseet

  • Åpner opp igjen fra 13. juni

  • Åpningstider i sommer:  Smelthytta: 10-18 alle dager, Olavsgruva: Omvisning kl. 11, 13, 15 og 17 alle dager (påmelding), Bergstadvandring kl. 11, 13,15 alle dager (påmelding), Doktortjønna: 20. juni - 16. august: 11-16.30 alle dager

  • Priser: Smelthytta: Voksne kr. 120,-/Stud./Honnør kr. 100,- Barn under 16 år gratis, Olavsgruva: Voksne kr. 150,-/Stud./Honnør kr. 130,- Barn under 16 år gratis, Bergstadvandring: Voksne kr. 130,-/Stud./Honnør kr. 110,- Barn under 16 år gratis, Doktortjønna: Dagsbillett for barn kr. 80,-, Voksne ledsagere: gratis.

  • NB! Vi følger smittevernsreglene, og legger til rette for trygge opplevelser med små grupper på omvisning, noe som gjør at man må melde seg på for å sikre seg plass (Olavsgruva og Bergstadvandring). 


Meny

Ja vi reiser i Norge

Reis til: