Gå til sidens hovedinnhold

Duo fra Lofoten med vitenskapelig film på NRK

Artikkelen er over 5 år gammel

Som dokumentarfilmskaper og formidler bidrar Ingvill Warholm og Kriss Rokkan Iversen til at Lofoten er mer enn godt nok representert i ny dokumentar på NRK.

Dokumentaren er produsert av Warholm Film og solgt inn til Schrødingers katt.

– Utrolig kult at et lite firma fra Lofoten lager noe som skal gå i beste sendetid på NRK, sier Kriss Rokkan Iversen i SALT.

Påvirkes

Dokumentaren handler i korte trekk om hvordan mikroorganismene i havet påvirkes av klimaendringene. I sommer dro forskere fra blant annet Uni Reasearch og Universitetet i Bergen til Ny-Ålesund på Svalbard for å gjøre en rekke eksperimenter, og for å jakte på svar på hvordan havets små hjelpere blir påvirket.

– Dokumentaren er i samarbeid av flere for å sette sammen kunnskapen som er nødvendig for å gjøre et slikt arbeid, sier Iversen og legger til:

– Mikroorganismene har stor betydning for havet og økosystemet. De danner grunnmuren for alt liv høyere oppe i næringskjeden.

Hvorfor er dette så viktig?

– Vi mennesker har ikke så lett for å forholde oss til ting vi ikke ser, men dette er absolutt noe vi bør bry oss om. Dette med klima er en ting, men dette økosystemet har også stor betydning for oss. Vi kunne for eksempel ikke ha drevet med fiske i Lofoten hvis det ikke hadde vært for at mikroalgene gjør sin jobb i økosystemet, sier Iversen.

Hun forteller videre at det er viktig å forstå hvordan en mikroskopisk plante blir påvirket av klimaendringer og hvordan dette kan ha betydning for oss. – I en tid med klimaendringer har man et stort behov for å forstå prosessene på disse områdene.

Svalbard

Iversen har ennå ikke sett dokumentaren, som sendes torsdag kveld på NRK.

– Det har jeg ikke turt, ler hun og fortsetter:

– Jeg har aldri jobbet med TV før. Det har vært både utfordrende og spennende.

Micropolar har hatt ansvar for formidling i dokumentaren, og vært med som forsterkning slik at prosjektet skulle sette av tid til å fortelle hvorfor det de gjør er så viktig.

– Min oppgave har vært å prøve å gjøre det enklere å forstå, selv om dette ikke er enkelt å forenkle, ler Iversen.

Hun har jobbet på Svalbard mange ganger før, og mener det er viktig å belyse dette området, fordi det er rundt polene at klimaendringene kommer først og skjer i størst grad.

Dokumentarfilmskaper

Warholm har aldri vært på Svalbard før, og synes det har vært et interessant arbeid å fordype seg i.

– Utfordringen har vært å lage ei populærvitenskapelig og visuell fortelling av et ganske komplekst forskningsarbeid – som i tillegg er mikroskopisk. Men opptak i et storslagent miljø på Svalbard med dyktige medvirkende har gjort at prosessen har gått bra, sier Warholm.

Hva var bakgrunnen for prosjektet?

– Kriss kontaktet meg da hun skulle til Svalbard, og spurte om det kunne være interessant for meg å produsere noe herfra. Det sa jeg umiddelbart ja til – og etter litt research presenterte jeg et konsept for NRK som de ønsket å kjøpe. Så var avtalen i boks og jeg fikk gleden av å følge Kriss og de andre forskerne i nesten tre uker på Svalbard i sommer. Det var en stor opplevelse, avslutter Warholm.

Tv-dokumentaren som har fått navnet «De usynlige hjelperne» sendes på Schrødingers katt på NRK i kveld.

Kommentarer til denne saken