12-åring kontaktet barnevernet etter vold hjemme: «Mamma trenger hjelp»

ALVORLIG SAK: Både de tre barnas bistandsadvokat, Ingrid Holm Ellingsen, og aktor, politiadvokat Victor Madsen, mener at de har fått en alvorlig sak i hendene. Foto: Stig Bjørnar Karlsen

ALVORLIG SAK: Både de tre barnas bistandsadvokat, Ingrid Holm Ellingsen, og aktor, politiadvokat Victor Madsen, mener at de har fått en alvorlig sak i hendene. Foto: Stig Bjørnar Karlsen Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Gjentatte slag i ansiktet. Beskjed om å være på rommet all fritid i to uker. Knusing og kasting av ting i rommet. Dytting. Stengt ute vinterstid.

DEL

- Jeg gråt meg i seng om kveldene, sa ett av barna i dommeravhøret som ble spilt av på storskjerm. Ei 35 år gammel kvinne fra Lofoten står i Salten tingrett i Bodø tiltalt for gjennom fem år å ha krenket og utøvd vold mot sine tre barn.

Hyppige krangler, skjellsord, slag, dratt i ørene og lugging, er blant tiltalepunktene. Til slutt ble det nok for dem. Den eldste kontaktet barnevernet, som anmeldte saken i 2013.

- Mamma trenger hjelp. Hun er ikke klar for å få barn, sa den da 12 år gamle gutten i dommeravhør fra 2014.

- Ei sur, gretten kjerring, var beskrivelsen han hadde. Spesielt når det ikke var ryddet og ikke alt var gjort sånn som hun sa.

Samtidig beskrev han moren som at hun også kunne være en snill og trivelig person, og utrolig glad i andre mennesker.

- Men ofte er hun sur og sint. Da hiver hun ting på oss, da slår hun, og det skjer flere ganger i uka. Jeg har ei øm tå, og den pleier hun å sette hælen sin på, sa han i de snart to år gamle avhøret.

Samtidig erkjente han at han både han og søsknene hadde gjort gale ting. Tatt penger og tatt ting i skapene som de ikke fikk lov å ta.

Frustrert mor

- Hva skal jeg gjøre? Jeg får det ikke til. Uansett hva jeg gjør, så funker det ikke. De hører ikke etter. Da kan det komme en smekk, særlig når de svarte frekt tilbake, sa den 35 år gamle alenemoren gråtkvalt i sin forklaring.

- Det jeg har gjort er ikke riktig, men det er ikke mishandling i den forstand at det er daglig terrorisering. Ja, jeg har vært frustrert og utbrent. Jeg har latt meg selv bli mer sliten enn jeg har lov å være, sa hun.

Hun erkjente at barna kunne bli redd henne når hun var sint. Samtidig har de snakket om hennes sinne, og forsikret at hun er glad i barna og at det ikke er sånn de skal ha det, og heller ikke har det nå lenger.

Ett års fengsel

Ingen av barna har fortalt om voldsepisoder etter anmeldelsen for snart to år siden. Ett av barna bor fortsatt fast hos moren. Ett bor delvis der. Den eldste er nylig flyttet ut.

Aktor, politiadvokat Victor Madsen, la ned påstand om ett års fengsel, hvorav fire måneder betinget.

- En lang fengselsstraff vil gå mer ut over ungene enn meg. De har sagt i ettertid at de ikke så for seg at anmeldelsen skulle ende med at det ble så alvorlig, sa tiltalte.

Ikke mishandling

Tiltalte forsvares av advokat Finn Ove Smith. Han mente kvinnen kanskje burde dømmes, men da for en mildere paragraf, legemsfornærmelse.

- Det bestrides ikke at her har vært grenseoverstigende oppdragelsesmetoder, men det har ikke vært mishandling i et mønster, sa han.

Barnas bistandsadvokat, Ingrid Holm Ellingsen, la ned påstand om 10.000 kroner i oppreisningserstatning til hvert av de tre barna. Det er lavere enn normalt av hensyn til mors økonomi og at barna helt eller delvis fortsatt bor hos moren.

Artikkeltags