Frank Hagen i XXLofoten snakker om «The Arctic Triple», og har med seg en av Lofotens triathlon-utøvere, Ronnie Pedersen.

I august skal 15-20 utøvere samles i Lofoten til et testløp for en ironman-distanse-triathlon. Etterpå vil det bli bestemt hvordan arrangementet skal spikres fra og med 2016.
– Hva vil «The Arctic Triple» inneholde?
– Vi tar utgangspunkt i en full distanse triathlon, hvor de tradisjonelle øvelsene er 3,8 km svømming, 180 km sykling og 42.195 meter løping – maraton med andre ord. De andre løpene kan bli enkeltarrangementer for svømming, sykling og løp som også blir tilpasset familier med normal eller kortere distanser, sier Frank Hagen til Lofotposten.

Fjelløp

I prosjektet har man tenkt ut flere varianter; fjelløp eller ultraløp er velegnet for Lofoten. Og for swim and run – svøm og løp – har man andre utfordringer. Endelig er det mulig man innbyr til egne sykkeløp på veiene i Lofoten.
For sistnevntes del vil man ikke stenge av veistrekninger slik man gjorde i Arctic Race of Norway.
– Vi sperrer ikke, men organiserer oss med vakter hvis vi for eksempel lager et spektangulært ritt som sveiper innom Laukvik. Svolvær havn er utgangspunkt for alle svømmekonkurranser, mens en rekke fjelltopper vil være aktuelle når løpsturene skal planlegges, sier han.

Les også: "Lofoten high five" = fem fjelltopper på én dag!

Kraftprøve

Ronnie Pedersen, svolværgutt som er bosatt i Kabelvåg, stilte i fjor i Norseman i Eidfjord på Vestlandet. Han kan berette om en kraftprøve som svært få klarer seg igjennom – og det gjelder også toppidrettsutøvere.

– I Eidfjord ble det solgt 250 plasser, fordelt på eliteutøvere og hvermannsen. Jeg var fornøyd som klarte å fullføre. Tross et heller beskjedent deltakerantall, så jeg at et slikt arrangement krever store ressurser i form av dugnad, sponsorkroner og engasjement, sier Ronnie Pedersen.

Se videoglimt fra Ronnies innsats i Norseman

Håndplukket prosjektleder

Frank Hagen har i planleggingsfasen kalkulert med at XXLofoten som arrangør må åpne for flere årsverk.

– Maria Terese Karlsen er håndplukket til oppgaven som prosjektleder og starter 1. august etter flere år med konsulentjobber over hele verden. Vi har allerede fått god drahjelp fra Innovasjon Norge der begreper som varighet og forutsigbarhet er inne i dette utviklingsprosjektet, sier Frank Hagen som også er prisgitt tette samarbeidsbånd til Vågan kommune, Nordland fylke, havnevesen og ikke minst leverandører. Samt at dette forutsetter at finansielle tungvektere kommer inn.
Og han har et annet poeng:
– Vi ønsker å samarbeide med lokal idrett. Lag og foreninger kan gjennom sin innsats få verdifulle kroner i klubbkassene, sier han.

Les også: Etter dette besøket i Lofoten innser trønderne at de bor i feil fylke

Skift på torget

Svolvær torg blir et nøkkelområde; her får man en skiftarena for det som Frank Hagen kan tenke seg blir vel 500 deltakere, og det blir veldig sentral for de mange som trekkes til Svolvær for å følge arrangementet.

Ronnie Pedersen har sagt seg villig til å være med i testløpet mot slutten av august.
– Det er kjempespennende at dette er i gang. Svolvær er langt mot nord for eksempelvis triathlon. Men kanskje nettopp derfor kan arrangementet trekke en rekke fra verdenseliten med.
– Blir du med når arrangementet kommer for fullt fra 2016?
– Etter Norseman i fjor, tar jeg en pause i år fra både Eidfjord, Sveits og Skottland. Men jeg holder meg i form, sier han lurt.

Les også: XXLofoten kåret til årets reiselivsbedrift

Bildeserie

Årets Reiselivsbedrift i bilder!

Se bilder fra aktiviteter hos XXLofoten: