Sammen med sopran Berit Norbakken, fløytist Elisabeth Kristensen Eide og cellist Kristin Alsos Strand holde konsert sammen med pianist Yegor Shevtsov Lysbøen på Ramberg torsdag kveld.

De skal spille musikk av komponisten Maurice Ravel, og vi blir tatt med på en musikalsk reise via hans musikk.

Shevtsov kommer fra Ukraina, men bor i Bodø hvor han jobber fast som pianist i Arktisk Filharmoni.

konsertarrangør, Flakstad kulturskole ved Ann Kristin Windstad forklarer at det er utfordrende tider for ham, men han velger å gjennomføre turneen fordi han på denne måten kan sende mer penger til hjelpeorganisasjoner og sine kjære i Ukraina.

Når Lofotposten tar kontakt er han hektisk opptatt med å frakte mat, klær og andre nødvendigheter som har kommet med hurtigruta fra Lofoten. Disse skal fraktes til mellomlagring i Bodø før de skal sendes videre til hjemlandet.

- Jeg må bidra med det jeg kan. Polsk-Norsk forening har satt i gang en enorm innsamlingsaksjon og jobber nonstop, forteller han.

Han er selv fra Lviv i Ukraina og har en nær venn som jobber som koordinator for hjelpeorganisasjoner i hjemlandet.

- Jeg bidrar med kontakter i Ukraina, og sikrer at vi har de godkjenningene og tillatelsene vi trenger for å sende alt nedover, sier han og forklarer at medisinsk utstyr og mat prioriteres først.

Han holder seg sysselsatt med hjelpearbeid, mens han følger situasjonen konstant.

- Jeg som alle andre er sjokkert over det som skjer. Jeg har kanskje et ekstra lag med sinne og bekymring, som de andre som har familie i landet har. Samtidig har jeg vilje til å gjøre det som gjøres for å få dette overstått, sier han og legger til at mye avhenger av når man snakker med han.

- Man føler seg maktesløs. I morges fikk jeg vite at min fetters kyllingfarm var ødelagt av bombing. Moren min er i er i Lviv sammen med bestemoren min på 100 år. De forlater ikke. Fetterne mine er der og gjør sin plikt. Min opprinnelig tanke er å dra ned for å kjempe. Nå prøver jeg alt jeg kan for å hjelpe til å koordinere hjelp gjennom Polen, sier han og legger til at tidligere skriverier om at det ikke blir verdsatt og fører til store søppelhauger i Polen.

- Det er sårende. Alt som blir samlet inn blir koordinert og lagret på riktig måte. Det er ikke søppel og det blir verdsatt. Alt settes pris på, sier han.

Før kveldens konsert har han fått et annet syn på musikken.

- Spurte du meg før jul om konserten ville jeg snakket om musikken. Nå er det ordene og budskapet. Det følelsesmessige innholdet i musikken. Musikken er skrevet under 1.verdenskrig, og innholdet tolkes helt klart annerledes nå, sier han og siterer en tekstlinje;

- Our boys are going out too war, and returning as ashes. Det er ikke abstrakt lengre. Det er reelt.